Bitumenes szigetelés

Bitumenes szigetelés

Lapostetők hő- és vízszigetelésére kétféle technológiát alkalmazunk:

  • modifikált bitumenes szigetelőlemezzel történő lapostető szigetelés
  • PVC szigetelőlemezzel történő lapostető szigetelés.

Mindkét megoldás használható új vagy régi lapostetős épületek felújítására, akár vízszigetelésként vagy vízszigetelésre és hőszigetelésre együttesen.

A modifikált bitumenes szigetelő lemezek típusai a bitumenkeverék tulajdonságai alapján: elasztomer (SBS modifikált) és plasztomer (APP modifikált) bitumenes szigetelő lemezek.

APP modifikációjú bitumenes szigetelő lemez

Az APP (attaktikus polipropilén) modifikált bitumen rugalmas könnyen bedolgozható, jó öregedésállóságú. Mivel nyáron melegben nem lágyul fel, kiválóan lehet vele szigetelni melegebb nyári időjárás esetén is, de hidegben is alkalmazható.

SBS modifikációjú bitumenes szigetelő lemez

Az SBS (stirol-butadén-stirol) modifikált bitumenkeverék jóval lágyabb és elasztikusabb, mint az APP keverék. Öregedésállósága kiváló. Mivel a nagy hidegben sem veszti el rugalmasságát, téli szigetelési munkák esetén jól beépíthető.

Tapadásgátló mikrofólia és a bitumenes lemez

A bitumenes szigetelő lemezek feltekerve, általában 1×10 m-es tekercsekben készülnek. Hogy a szigetelő anyag tekercsek tárolás közben ne ragadjanak össze, a szigetelő lemez felületét vékony mikrofóliával látják el. A fólia a szigetelő lemez hegesztésekor rögtön elolvad, NEM KELL LEHÚZNI A SZIGETELŐANYAGRÓL! Minden vízszigetelőanyag gyártó cégemblémázott fóliát használ. Ez a vízszigetelő lemezek beazonosításában is segítséget nyújthat.

Bitumenes szigetelő lemez

A szigetelő lemez hordozóréteg a bitumenes lemezek „váza”: erre a rétegre dolgozzák rá a bitumenkeveréket. A hordozóréteg nagyban meghatározza a bitumenes szigetelőlemez mechanikai tulajdonságait, a szakadási nyúlást és a szakítószilárdságot, leegyszerűsítve azt, hogy a szigetelő lemez milyen könnyen szakad el. A hordozóréteg jellemzően lehet

  • üvegfátyol
  • üvegszövet
  • poliészter (a poliészter szerkezete szerint többféle lehet, szőtt, végtelenített stb.).

A bitumenes lemezek alkalmazási területei

  • lapostető csapadékvíz elleni szigetelése
  • lapostető szigetelés felújítás
  • pinceszigetelés
  • fordított rétegrendű lapostetők szigetelése
  • zöldtető szigetelés

Bitumenes vízszigetelő lemezek vastagsága

A bitumenes lemezek vastagsága általában mm-ben van megadva. De vannak olyan bitumenes szigetelő lemezek, melyek vastagság nem mm-ben, hanem kilogrammban (kg/m²) van megadva. Általános vastagságok 3 kg (2,6 mm) 4 kg (3,2 mm), 5 kg (4 mm).

A zárólemezek vastagsága nem mm-ben, hanem az anyag tömege kg/m²-ben van megadva. Általánosan a zárólemezek jelölése típusnév után a lemez tömege 4,5 (4,7 , 5, 5,2) kg és a MIN jelölés, ami a MINERAL azaz palaőrlemény rövidítése.

Bitumenes szigetelő lemezek tárolása

A szigetelő anyag tekercseket állítva, lehetőleg fedett helyen, naptól és az időjárás viszonytagságaitól védve kell tárolni. Szabadtéri tárolás esetén a nyári meleg időszakban a szigetelőlemez tekercsek túlzott felmelegedésének elkerülése érdekében a raklapok csomagolófóliáját meg kell bontani.

A bitumenes lemez előnyei

A bitumenes lapostető szigetelés egy elterjedt, biztonságos, modern víz- és hőszigetelő technológia. Garantált rétegvastagsága, a szigetelések típusaihoz igazodó típusválaszték, a folyamatosan ellenőrzött szigetelési gyártástechnológia (CE), hosszú élettartam a szigetelt tetőn, kedvező ár/érték arányú szigetelő lemezek mind kedvelt technológiává teszik a bitumenes lapostető szigetelést.

Ha szeretne Ön is egy megbízható partnert szigetelési munkáltainak kivitelezéséhez, hívja a számon Marozsán Ferencet, vagy töltse ki az ingyenes lapostető szigetelés ajánlati jelentkezést!